powered by Educa

Opleidingen

Zoek een opleiding:
terug Meer informatie over Elsevier Opleidingen

F-gassen Categorie I (theorie en praktijk) (FGC1) Opleiding

AanbiederElsevier Opleidingen
Kosten€ 2.199,00

Omschrijving

De F-gassen verordening stelt eisen aan de vakbekwaamheid van koelmonteurs. Met het F-gassendiploma (categorie I)beschik je over deze vakbekwaamheid. Met categorie I ben je bevoegd om alle handelingen te verrichten. Je bent dus optimaal voorbereid op alles wat je in de dagelijkse praktijk tegen zou kunnen komen.

Resultaat
Na de opleiding heb je voldoende kennis en beschik je over de mentaliteit om met goed gevolg het theoriedeel en het praktijkdeel van het F-gassenexamen categorie I af te leggen.
Voor wie
Je houdt je bezig met de aanleg of het onderhoud van koeltechnische installaties. Je wilt in het bezit komen van het F-gassen categorie I-diploma. Je hebt bij voorkeur een algemene koeltechnische opleiding gevolgd en beschikt al over praktijkervaring in de koeltechniek en kunt werken met het log p/h-diagram. Beschik je niet over deze voorkennis, dan adviseren we je op de Basisopleiding koeltechniek te doen en daarna de Basisopleiding koeltechniek praktijk . Deze leiden samen ook op voor het F-gassen categorie I-diploma, maar dit traject heeft een langere duur.

Inhoud
De opleiding bestaat uit 4 onderdelen:

1. F-gassen theorie

2. Praktijkdagen koudemiddelhandelingen

3. Praktijkdagen Hardsolderen

4. Installatie & Inspectie

Inhoud F-gassen theorie
  • Koelproces
  • CFK"s, HCFK"s en HFK"s
  • Definitie en symbolen
  • Uitvoering en kenmerken van installaties
  • Technische eisen voor koelinstallaties
  • Fabricage en montage
  • Testen, vacumeren, vullen, inbedrijfstellen en inregelen
  • Meten van bedrijfsomstandigheden
  • Invullen van logboeken en rapportageformulieren
  • Storingsanalyse en zorgvuldig handelen
  • Handelwijze bij reparatie en onderhoud
  • Ledigen van installatie, recycling en opslag van koudemiddelen.
Inhoud praktijk Koudemiddelhandelingen
Tijdens het examen krijg je te maken met verschillende situaties als een lege, halfgevulde of volledig gevulde installatie. De opdracht ligt niet van tevoren vast. Hiermee oefen je tijdens dit onderdeel.
Inhoud praktijk Hardsolderen
Je oefent voor het onderdeel "monteren/solderen" van het F-gassenexamen. Je leert verschillende basistechnieken en maakt een voor het examen representatief werkstuk. De nadruk ligt op het vervaardigen en/of verbinden van leidingdelen en componenten.
Inhoud praktijk Installatie en Inspectie
Je inspecteert koelinstallaties, stelt diagnoses en zorgt voor het opstellen van meetrapporten. Je controleert of installaties voldoen aan de specificaties en of ze op de juiste manier werken. Hierbij hou je een logboek bij.
Bijzonderheden
Deze opleiding bestaat uit 10 avonden theorie + 5 middag-avonden praktijk.

Lesmatateriaal
Bij deze opleiding maken we gebruik van de officiƫle F-gassenleergang. Deze is uitsluitend te bestellen via de onderstaande link.

Bestel hier de boeken F-gassenleergang.

Voor deze opleiding moet je module B kiezen.

Diploma
Rond je het examen met voldoende resultaat af, dan ontvang je het F-gassendiploma (categorie I). Je vakbekwaamheid wordt getoetst door het afnemen van een theorie-examen en een praktijkexamen. Het examen wordt afgenomen onder toezicht van STEK in het examencentrum. Je moet je hiervoor zelf rechtstreeks bij STEK aanmelden.

Kosten

€ 2.199,00

Prijzen zijn exclusief 19% btw.

Dit onderdeel wordt mede mogelijk gemaakt door Educa